Mittwoch, 11. November 2009

Treemagotchi

Treemagotchi winnaar ASN Bank Wereldprijs

Het duurzame idee ‘Treemagotchi’ van Moniek Zegers en Egon de Bruin heeft de ASN Bank Wereldprijs gewonnen. Treemagotchi is een van de bijna vijfhonderd ideeën die sinds april op de internetcommunity Voor de Wereld van Morgen zijn gezet om mee te dingen naar de prijs.

Treemagotchi is een widget (een mini-desktopapplicatie) in de vorm van een boom. De eigenaar, de planter van de boom, kan de Treemagotchi tot bloei laten komen door hem wekelijks te voeden met een duurzame online actie. De acties zijn snel en met enkele muisklikken uit te voeren. Ook kan de eigenaar via ‘bikkelacties’ de boom pimpen. Initiatiefnemers Moniek Zegers en Egon de Bruin willen met de Treemagotchi mensen op innovatieve, leuke wijze in een online sociaal verband verleiden om laagdrempelige, duurzame acties uit te voeren. Gebleken is dat een ruime meerderheid van de actieve deelnemers aan Treemagotchi zijn gedrag aanpast door bijvoorbeeld minder vlees te eten, een energie- of waterbesparend product te kopen of milieuvriendelijker te gaan rijden.

De deelnemers aan de online community Voor de Wereld van Morgen kozen Treemagotchi als een van de vijf favoriete ideeën. Een professionele jury beoordeelde Treemagotchi als het idee beste van deze vijf.

De jury prees Treemagotchi om de veelomvattende aanpak van duurzaamheid. Het idee biedt mensen niet alleen kennis over duurzaamheid, maar het verandert ook hun houding tegenover duurzaamheid én het bewerkstelligt gedragsveranderingen. Treemagotchi kan een sneeuwbaleffect veroozaken, mede doordat het gebruikmaakt van moderne communicatiemiddelen en social media. Daarmee is het helemaal van deze tijd.

De winnaars, Moniek Zegers en Egon de Bruin, gaan de ASN Bank Wereldprijs gebruiken om Treemagotchi 2.0 te ontwikkelen, met de bedoeling dat deze een nog grotere impact krijgt dan de eerste versie. Behalve het bedrag van de prijs krijgen zij daarbij professionele hulp.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen